| Tytułem wstępu [wiadomość #4] |
Thu, 31 May 2007 09:55 |
Tombiasz Wiadomości: 5 Dołączył(a): April 2007 |
Junior Member |
|
|
Podstawowym celem stworzenia forum dyskusyjnego PTSM było umożliwienie komunikacji pomiędzy coraz szerszą grupą użytkowników spektrometrów mas w Polsce. Jednakże forum nie jest dostępne tylko dla członków PTSM (Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do przystąpienia do naszego towarzystwa) jego zadaniem jest również umożliwienie kontaktu pomiędzy osobami, które potrzebują w swoich badaniach zastosować techniki MS i tymi, którzy posiadają taki sprzęt a dysponują możliwościami wykonania pomiarów i mają chęć nawiązania współpracy.
Jak każde forum dyskusyjne jest to również miejsce gdzie można szukać informacji i wiedzy. Serdecznie zapraszam do stawiania pytań na forum. Nie ma głupich pytań, na każdy postawione pytanie ja, lub inni użytkownicy forum postarają się odpowiedzieć.
Głównym zadaniem tej grupy jest dyskusja na temat różnego rodzaju metod jonizacji. Jaki rodzaj jonizacji, a co za tym idzie źródła jonów nadaje się do analizy danej grupy związków. Jakie są mechanizmy działania źródeł jonów, jakie są ich wady i zalety, itp.
Chciałem podkreślić, że pracuje dla jednej z firmy produkującej spektrometry mas. Postaram się jednak zachować obiektywność w swoich ocenach. Chciałbym, aby w dyskusjach na tym forum brało jak najwięcej użytkowników systemów MS tak, aby nie tylko wiedza teoretyczna, ale i praktyczna była tutaj obecna.
Serdecznie zapraszam do korzystania z tej grupy,
Tomek Bieńkowski
[Uaktualnione dnia: Thu, 31 May 2007 09:55]
|
|
|
Łączny czas generowania strony wyniósł 0.13619 sekund.