| Forum: Sprawy PTSM |
|---|
| Wątek: Nowa odsłona strony internetowej PTSM. |
|---|
Nowa odsłona strony internetowej PTSM. [wiadomość #26] |
Wed, 12 May 2010 12:37 |
mcebrat Wiadomości: 1 Dołączył(a): April 2010 Miejsce: Wrocław |
Junior Member |
|
|
Witam,
Niedawno ruszyła nowa wersja strony internetowej Polskiego Towarzystwa Spektrometrii Mas. Adres strony pozostał bez zmian, tj.: http://ptsm.ibch.poznan.pl
Strona zyskała odświeżony wygląd i została wzbogacona o nowe funkcje (m.in. możliwość dodawania nowych treści bezpośrednio przez zarejestrowanych użytkowników serwisu).
Wszelkie uwagi dotyczące wyglądu i zawartości merytorycznej strony będą mile widziane. Proszę kierować je do administratora strony poprzez formularz kontaktowy pod tym adresem: http://ptsm.ibch.poznan.pl/index.php/kontakt/12-zarzd/2-mceb rat
Serdecznie zapraszam do odwiedzin i korzystania z nowej strony!
[Uaktualnione dnia: Wed, 12 May 2010 12:45] ________________________________
mcebrat
|
|
|
| Forum: Metody jonizacji |
|---|
| Wątek: Tytułem wstępu |
|---|
| Tytułem wstępu [wiadomość #4] |
Thu, 31 May 2007 09:55 |
Tombiasz Wiadomości: 5 Dołączył(a): April 2007 |
Junior Member |
|
|
Podstawowym celem stworzenia forum dyskusyjnego PTSM było umożliwienie komunikacji pomiędzy coraz szerszą grupą użytkowników spektrometrów mas w Polsce. Jednakże forum nie jest dostępne tylko dla członków PTSM (Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do przystąpienia do naszego towarzystwa) jego zadaniem jest również umożliwienie kontaktu pomiędzy osobami, które potrzebują w swoich badaniach zastosować techniki MS i tymi, którzy posiadają taki sprzęt a dysponują możliwościami wykonania pomiarów i mają chęć nawiązania współpracy.
Jak każde forum dyskusyjne jest to również miejsce gdzie można szukać informacji i wiedzy. Serdecznie zapraszam do stawiania pytań na forum. Nie ma głupich pytań, na każdy postawione pytanie ja, lub inni użytkownicy forum postarają się odpowiedzieć.
Głównym zadaniem tej grupy jest dyskusja na temat różnego rodzaju metod jonizacji. Jaki rodzaj jonizacji, a co za tym idzie źródła jonów nadaje się do analizy danej grupy związków. Jakie są mechanizmy działania źródeł jonów, jakie są ich wady i zalety, itp.
Chciałem podkreślić, że pracuje dla jednej z firmy produkującej spektrometry mas. Postaram się jednak zachować obiektywność w swoich ocenach. Chciałbym, aby w dyskusjach na tym forum brało jak najwięcej użytkowników systemów MS tak, aby nie tylko wiedza teoretyczna, ale i praktyczna była tutaj obecna.
Serdecznie zapraszam do korzystania z tej grupy,
Tomek Bieńkowski
[Uaktualnione dnia: Thu, 31 May 2007 09:55]
|
|
|
| Forum: Spektrometry mas (QqQ, IT, TOF, oraz inne) |
|---|
| Wątek: Cennik analiz |
|---|
| Cennik analiz [wiadomość #23] |
Mon, 17 August 2009 17:03 |
Ewka Wiadomości: 1 Dołączył(a): March 2009 |
Junior Member |
|
|
|
Chciałabym dowiedzieć się jakie macie Państwo ceny analiz pierwiastków ICP -MS dla prób stałych i ciekłych.
|
|
|
|---|
| Tytułem wstępu [wiadomość #3] |
Thu, 31 May 2007 09:50 |
Junior Member |
|
|
Podstawowym celem stworzenia forum dyskusyjnego PTSM było umożliwienie komunikacji pomiędzy coraz szerszą grupą użytkowników spektrometrów mas w Polsce. Jednakże forum nie jest dostępne tylko dla członków PTSM (Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do przystąpienia do naszego towarzystwa) jego zadaniem jest również umożliwienie kontaktu pomiędzy osobami, które potrzebują w swoich badaniach zastosować techniki MS i tymi, którzy posiadają taki sprzęt a dysponują możliwościami wykonania pomiarów i mają chęć nawiązania współpracy.
Jak każde forum dyskusyjne jest to również miejsce gdzie można szukać informacji i wiedzy. Serdecznie zapraszam do stawiania pytań na forum. Nie ma głupich pytań, na każdy postawione pytanie ja, lub inni użytkownicy forum postarają się odpowiedzieć.
Głównym zadaniem tej grupy jest dyskusja na temat różnego rodzaju analizatorów występujących w spektrometrach mas. Jaki typ analizatora mas, a co za tym idzie spektrometru nadaje się do rozwiązania danego problem analitycznego. Jakie są mechanizmy ich działania,wady zalety itp.
Chciałem podkreślić, że pracuje dla jednej z firmy produkującej spektrometry mas. Postaram się jednak zachować obiektywność w swoich ocenach. Chciałbym, aby w dyskusjach na tym forum brało jak najwięcej użytkowników systemów MS tak, aby nie tylko wiedza teoretyczna, ale i praktyczna była tutaj obecna.
Tomek Bieńkowski
[Uaktualnione dnia: Thu, 31 May 2007 09:56]
|
|
|
| Forum: ICP/MS |
|---|
| Wątek: spektrometria mas |
|---|
| spektrometria mas [wiadomość #22] |
Sat, 07 February 2009 00:01 |
kowalska Wiadomości: 1 Dołączył(a): February 2009 |
Junior Member |
|
|
Witam
Czy ktos moze orientuje sie co dokladnie zawiera podana u panstwa na stronie ksiazka (spektrometra mass, P.Suder i J Silberring) chodzi mi chociazby o spis tresci co zawiera i czy warta polecenia. I ewentualnie gdzie ja mozna nabyc. Dziekuje, pozdrawiam.
[Uaktualnione dnia: Sat, 07 February 2009 00:36]
|
|
|
| Forum: HPLC |
|---|
| Wątek: doswiadczenie w analizie |
|---|
| doswiadczenie w analizie [wiadomość #21] |
Wed, 19 December 2007 10:37 |
Marcin Wiadomości: 1 Dołączył(a): December 2007 |
Junior Member |

|
|
Witam,
Napiszcie prosze na jakim sprzęcie do analizy HPLC pracujecie z jakiego jesteście zadowoleni a z czego nie. Co jest wygodne w uzyciu a co psuje krew podczas analizy.
pozdrawiam
Marcin
|
|
|
| Wątek: pisatyna - standard |
|---|
| pisatyna - standard [wiadomość #20] |
Fri, 26 October 2007 13:15 |
ŁukaszM Wiadomości: 2 Dołączył(a): March 2007 Miejsce: Poznań |
Junior Member |

|
|
Witam, poszukuje standardu pisatyny, jesli ktos posiada i bylby w stanie uzyczyc chocby minimalna ilosc to bylbym bardzo wdzieczny.
Lukasz Marczak
Łukasz
|
|
|
| Wątek: 3-hydroksykynurenina |
|---|
| 3-hydroksykynurenina [wiadomość #19] |
Thu, 04 October 2007 13:17 |
tomek94 Wiadomości: 1 Dołączył(a): October 2007 |
Junior Member |
|
|
|
czy ktoś może oznaczał na kulochemie (chromatograf elektrochemiczny) 3-OH kynureninę. Jeśli tak to jakiej kolumny używaliście?
|
|
|
| Forum: LC/MS |
|---|
|---|
| Tytułem wstępu [wiadomość #5] |
Thu, 31 May 2007 10:10 |
Junior Member |
|
|
Głównym zadaniem tej grupy jest dyskusja na temat wszystkiego co związane jest ze sprzężeniem HPLC ze spektrometrią mas. Jaki rodzaj spektrometru najlepiej nadaje się do danej aplikacji? Jakie znaczenie ma dobór odpowiedniego HPLC? Jest to grupa, w której można szukać pomocy w rozwiązywaniu najróżniejszych problemów pojawiających się w trakcie analizy, szukać wzorców itp. W tej grupie można (należy) również umieszczać informacje na temat potrzeby wykonania pomiarów LC/MS, jak również informacje o możliwości wykonania takich pomiarów. W ramach tej grupy postaramy się również odpowiedzieć na pytania osób zainteresowanych stosowaniem LC/MS czy interesujące ich pomiary da się wykonać.
Dodatkowo celem tej grupy jest umożliwienie kontaktu niedoświadczonych użytkowników z ekspertami zajmującymi się LC/MS w Polsce.
Tomek Bieńkowski
|
|
|
Łączny czas generowania strony wyniósł 0.40338 sekund.